De maan is niet de enige iconische ruimte-object dat rond de aarde cirkelt. Het Internationale Ruimtestation (ISS) heeft ook een bijzondere status. Het vliegt dagelijks zestien rondjes om onze planeet, je ziet hem alleen nooit.

Een prachtige nieuwe foto laat zien hoe klein het ruimtestation is in vergelijking met de maan, terwijl het toch een omvang heeft van ruimschoots een voetbalveld.

Kijk zelf maar:

Andrew McCarthy

Kun jij het ISS vinden? Hier heb je een hint: het is zichtbaar op de rand van licht en donker.

Ruimtefotograaf Andrew McCarthy legde dit beeld van het ISS vanuit de Amerikaanse staat Arizona vast terwijl het ruimtestation in zijn baan rond de aarde langs de maan bewoog.

Wellicht gaat het iets te ver om te zeggen dat het ruimtestation langs de maan vloog, aangezien het ISS op ongeveer 400 kilometer van de aarde cirkelt en de maan dat doet op zo'n 390.000 kilometer afstand.

Laten we een beetje inzoomen.

Andrew McCarthy

Je ziet het ISS nu wat duidelijker rechtsboven in de foto.

Andrew McCarthy

"Ik denk dat er een heel mooi contrast is", zegt McCarthy tegen Business Insider over de foto. Volgens hem steekt het ISS met z'n uitstekende panelen mooi af tegen het ruige en natuurlijk oppervlak van de maan.

Omdat McCarthy de foto overdag maakte, heeft de maan volgens hem de pastelachtige kleuren die het beeld mooi zacht maken.

Het ISS vliegt razendsnel langs de maan

Het nemen van een foto als deze is niet zo makkelijk als je denkt. Het ISS vliegt namelijk maar enkele seconden voor de maan langs. McCarthy zegt dat hij drie uur moest rijden naar een locatie waar hij zijn apparatuur kon optuigen. Zijn telescoop moest precies afgesteld worden om op de juiste tijd klaar te zijn voor de foto.

Andrew McCarthy

McCarthy liep voor het schieten van de foto tegen nog meer problemen aan. Zo stopte een van zijn laptops met werken en had hij moeite met het instellen van zijn telescoop, omdat de zon erg fel was. "Ik had geen idee of alles scherp was ingesteld."

Om problemen te ondervangen, had hij twee telescopen en laptops meegenomen. Dat leverde het nodige gedoe op en met nog twee minuten te gaan voordat het ISS voorbij zou komen, moest hij alles nog aanpassen.

Uiteindelijk schoot hij zo'n 6.000 foto's, in de hoop dat er één goede van het ISS tussen zou zitten. Wat het geval bleek. "Het was geweldig, het beste wat ik ooit gemaakt heb", lacht hij.

In totaal maakte McCarthy zo'n 108.000 foto's van de maan vanaf hetzelfde punt. Hij verwerkte deze allemaal tot één afbeelding die niet alleen op hoge resolutie is, maar ook alles perfect scherp heeft.

Toekomstige landingsplek van NASA op de maan

Er is nog iets leuks te spotten op de foto. Net boven het ISS is de 'Shackleton Crater' te vinden op de zuidpool van de maan.

Andrew McCarthy

NASA heeft deze bijna 20 kilometer in doorsnee metende deuk in het maanlandschap op het oog als landingsplaats voor de volgende bemande missie naar de maan. Het moet de eerste maanlanding sinds 1972 worden.

Wetenschappers denken dat kraters die zich altijd aan de schaduwzijde van de maan bevinden, vol zitten met ijs. Dit kan een belangrijke brandstof zijn om de ruimte verder te verkennen, omdat water omgezet kan worden in waterstof en zuurstof, wat brandstof oplevert voor raketten. Er zou in theorie genoeg brandstof kunnen zijn om vanaf de maan naar Mars te komen.

LEES OOK: De volgende astronaut op de maan draagt mogelijk een ruimtepak van modemerk Prada: zo ziet dat eruit